Thuiswerk als oppas of gastouder

Oppas of gastouder

Hou je van kinderen en vind je het leuk om tijd met ze door te brengen? Misschien is een baan als gastouder of oppas dan wel iets voor jou.

Oppassen is een leuke manier om van je hobby je werk te maken en als je het goed aanpakt kun je hier een leuke bijverdienste of zelfs een compleet inkomen mee verdienen.

De basis: wat heb je nodig

Wanneer je vanuit je eigen huis gaat oppassen is het belangrijk dat de ruimte waarin het kind of de kinderen verblijven veilig is. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen moet er ook genoeg ruimte zijn om rond te kunnen lopen en te spelen.

Een veilige en goed afgeschermde tuin is niet noodzakelijk, maar wel een extra voordeel voor ouders die op zoek zijn naar een oppasadres waar hun kind ook lekker naar buiten kan met mooi weer.

Het is ook handig als je een basisvoorraad speelgoed hebt om de kinderen bezig te houden, uiteraard afhankelijk van de leeftijd van de kinderen waarop je wilt gaan passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (voorlees)boekjes, dvd’s, spelletjes, puzzels, knutselspullen of verkleedkleren.

Werk vinden

De meeste oppassers vinden werk door goede mond-op-mond reclame, maar hoe kom je aan je eerste oppaskinderen? Vertel aan familie en vrienden dat je werk zoekt als oppasser. Laat mensen met kinderen weten dat je bereid bent om eens een avond of dagje op te passen als ze er eens even lekker tussenuit willen. De kans is groot dat die ene keer oppassen leidt tot meer.

Verder kun je een advertentie ophangen in de plaatselijke supermarkt, de lokale peuterspeelzaal of een oproepje plaatsen in een lokaal huis-aan-huis blad.

Om sneller aan oppaswerk te komen kun je je ook (gratis) aanmelden bij een oppassite. Een oppassite brengt ouders en oppassers uit dezelfde regio met elkaar in contact. Een voorbeeld is Bijverdienen Met Oppaswerk.

Zorg voor een leuke ervaring voor de kinderen. Speel spelletjes met ze, bedenk leuke creatieve dingen om samen te maken. Wanneer je een goede band met je oppaskinderen ontwikkelt is de kans groot dat jij de oppas wordt waar ouders hun kinderen graag naartoe brengen én die zij aanraden bij vrienden en kennissen.

Meer verdienen als erkend gastouder

Wil je van het opvangen van kinderen serieus je werk maken en meerdere dagen per week voor langere tijd oppassen? Denk er dan eens aan de mogelijkheid om geregistreerd gastouder te worden.

Wanneer je als gastouder geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang dan kunnen ouders het geld dat ze aan jou betalen (gedeeltelijk) terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit is erg interessant voor ouders die structureel op zoek zijn naar een oppas voor enkele dagdelen per week.

Om voor die registratie in aanmerking te komen dien je te voldoen aan de volgende eisen:

  • Je beschikt over een geldig EHBO-certificaat, gericht op kinderen
  • Verder beschik je over een erkend MBO-2 diploma Helpende (Zorg en) Welzijn of een vergelijkbaar diploma (voor een lijst, zie de website van de Rijksoverheid)
  • Een verklaring omtrent het gedrag (VOH, verkrijgbaar bij het gemeentehuis)
  • Het opvangadres voldoet aan eisen van hygiëne en veiligheid
  • Verder dien je ingeschreven te staan bij een erkend gastouderbureau

Heb je nog geen diploma maar wil je wel graag aan de slag als gastouder? Door deze thuisstudie te volgen beschik je ook over de juiste papieren. De kosten daarvan kun je aftrekken via de belasting.


Advertenties kijken voor geld