Alles over geld verdienen met vloggen

Vloggen en verdienen

Vloggen is hot, niet moeilijk om te doen en je kunt er ook nog eens geld mee verdienen. Veel mensen zouden graag geld verdienen als YouTuber. Maar hoe werkt het precies?

Wat is vloggen?

Het woord vloggen is een combinatie van de V van video en het woord “bloggen”.

Wanneer je gaat bloggen dan hou je een geschreven dagboek bij op internet. Als vlogger hoef je niet te kunnen schrijven, in plaats daarvan praat je tegen de camera.

Voor wie is het?

Mensen denken vaak dat vloggen alleen voor jongeren is. En het is wel zo dat er veel meer vloggende jongeren te zien zijn, maar de vloggende 50+ ers zijn ook behoorlijk in opkomst!

Vloggen is voor iedereen. Veel vlogs worden met een mobiele telefoon gemaakt en de meeste mensen hebben tegenwoordig een mobiele telefoon waarmee je kunt filmen.

Met een paar klikken staat je vlog op YouTube en is dan zichtbaar voor de hele wereld. Maar je kunt je vlogs ook besloten houden, zodat alleen bepaalde mensen jouw filmpjes kunnen zien.

Vlog ideeën?

Net als dat je overal over kunt bloggen kun je ook overal over vloggen. Er komen steeds meer vloggers bij en de onderwerpen zijn eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld…

  • Laten zien wat je meemaakt op een dag. Als moeder, als gezin, als single, als moslim. Mensen nemen graag een kijkje in het leven van iemand anders
  • Streken uithalen en die filmen, bijvoorbeeld rare telefoongesprekken of grappen op straat
  • Laten zien hoe je iets doet – bijvoorbeeld een kapsel maken, een make-up tutorial, een lastig onderdeel uit een bepaalde game laten zien, etc.
  • Tips geven aan anderen, bijvoorbeeld over het ouderschap, de brugklas, tuinieren, koken, een sport
  • Interviews afnemen
  • Een verslag maken van je ervaringen, bijvoorbeeld van een reis of van feesten die je bezoekt
  • Iets laten zien waar je goed in bent, bijvoorbeeld muziek maken of tekenen

Wat heb je nodig?

Als beginnende vlogger heb je eigenlijk niet zoveel nodig. De meeste smartphones hebben tegenwoordig een uitstekende camera en een goede microfoon.

Een handige gadget is een tripod. Hiermee kun je je telefoon op een statief zetten zodat je je handen vrij hebt en het beeld niet schokt.

Je hebt kleine tripods die je op tafel kunt zetten om bijvoorbeeld een knutselvideo op te nemen. Maar ook grote tripods zodat je jezelf kunt filmen terwijl je staat te vertellen, iets uitvoert of een mooie stabiele video van de omgeving laat zien zonder te schokken.

Tripods zijn er in verschillende prijsklasses. Betaal niet te veel! Hier vind je goedkope tripods voor vrijwel alle smartphones.

Een selfie-stick wordt ook vaak gebruikt door vloggers. Hiermee hou je zelf de camera vast, maar kun je hem iets verder weg houden dan je arm lang is. Hierdoor kun je jezelf vanaf een grotere afstand filmen. Daardoor komt er meer van jou en je omgeving in beeld.

Hoeveel kun je verdienen met vloggen?

Als vlogger kun je enkele tientjes tot duizenden euro’s per maand verdienen. Hoeveel jij gaat verdienen als vlogger hangt van een aantal factoren af. Onder andere:

  • Hoe vaak je een vlog plaatst
  • Hoeveel kijkers je op je vlog krijgt
  • Op welke manier je je geld verdient

Via YouTube kun je heel makkelijk geld verdienen met hun partnerprogramma. Zodra je genoeg kijkers/abonnees hebt krijg je daar vanzelf een uitnodiging voor.

Nadat je akkoord gaat met hun voorwaarden worden er automatisch advertenties bij jouw video’s geplaatst.

Zodra je veel kijkers hebt kun je ook aanbiedingen krijgen van adverteerders. Zij sturen je dan bijvoorbeeld een product op met de vraag of je daar een video van wilt maken.

Soms kun je zelfs geld verdienen door alleen maar een blikje frisdrank mee te filmen waar je af en toe een slokje van neemt terwijl je gewoon je vlogs opneemt zoals je dat normaal doet.

Ook kun je je eigen producten verkopen, bijvoorbeeld zelfgemaakte schilderijen waarvan je het creatieproces hebt gevlogd.

Bekende vloggers en hun verdiensten

Hieronder vind je een aantal bekende Nederlandstalige vloggers en hun verdiensten.

Hoeveel verdient Monica Geuze?
Monica Geuze vlogt over beauty, shoppen, het moederschap en nog veel meer. Ook interviewt ze bekende Nederlanders. Ze heeft enorm veel views en haar verdiensten op YouTube worden geschat op ruim 10.000 euro per maand.

Hoeveel verdient EnzoKnol
Enzo Knol plaatst elke dag een nieuwe video. Eerst gingen zijn vlogs vooral over het spel Minecraft, maar tegenwoordig zoekt hij allerlei leuke situaties op waarover hij video’s maakt. Het YouTube kanaal van Enzo Knol heeft meer dan 2 miljoen abonnees en zijn verdiensten worden geschat op enkele tienduizenden euro’s per maand.

Hoeveel verdienen de Bellingas?
Zij begonnen hun kanaal met tips over hoe slank en fit te worden. Op een gegeven moment kwamen ze erachter dat vlogs over hun familie veel beter bekeken werden. En dus werden ze “familyvloggers”.

In 2018 wonnen ze de prijs voor de beste familyvloggers in de Benelux. In een interview met Linda laat vader Daniel Bellinga weten “er inmiddels van te kunnen leven”.

De kinderen hebben ook ieder hun eigen YouTube kanaal. De inkomsten van het familiekanaal worden geschat op zo’n 10.000 euro per maand.

Waarom staan hier geschatte verdiensten en geen exacte verdiensten? Waarom zijn vloggers vaak niet helemaal open over hoeveel geld ze verdienen met vloggen?

Wisselend inkomen
Ten eerste kan het inkomen nogal wisselen per maand. In een maand waarin je een paar gesponsorde video’s doet verdienen ze extra, bovenop de normale maandelijkse inkomsten uit advertenties.

Makkelijk rijk worden
In Nederland heerst nog best wel een taboe op (veel) geld verdienen. Daarnaast denken mensen dat het heel erg makkelijk is om geld te verdienen met vloggen.

Ze zien alleen het topje van de ijsberg en niet de vele maanden werk die gestopt zijn in het opbouwen van een fanbase. Plus het aantal uren dat daadwerkelijk gewerkt wordt voor het maken van een filmpje van 10 minuten.

Als je dan vertelt dat je 10.000 per maand verdient met je vlogs, dan kan dat voor nare reacties zorgen. Vandaar dat de meeste vloggers niet heel precies willen aangeven hoeveel geld ze verdienen. De meesten zeggen daarom alleen maar dat ze “er goed van kunnen leven”.

Tips voor succes

Je bent het leukst om naar te kijken als je datgene doet wat je echt leuk vindt! En juist dat “doen wat je leuk vindt” gaat je helpen bij de volgende tip:

Blijven produceren
In het begin zul je nauwelijks views krijgen. Het is belangrijk om dan door te blijven gaan. Alle YouTubers die nu groot zijn, zijn ooit klein begonnen. Door regelmatig (liefst op steeds dezelfde momenten) nieuwe video’s te plaatsen gaan mensen uitkijken naar je nieuwe video’s

Eerlijkheid
Je kijkers hebben al snel door wanneer jij alleen maar enthousiast bent over een product omdat je daar geld voor krijgt. Blijf dus altijd eerlijk en laat het ook weten wanneer je niet zo tevreden bent met een product.

Wees betrokken bij je fans
Reageer op de comments op je video. Je kijkers vinden het erg fijn als je reageert en betrokken bent!

Meer weten?

Heb je nog vragen over geld verdienen met vloggen? Laat het dan weten in de reacties hieronder.


Advertenties kijken voor geld