Vertaalwerk vanuit huis

vertaalwerk

Wanneer je thuis bent in twee of meer talen dan kun je vanuit huis aan de slag als vertaler.

Je kunt op verschillende manieren vertaalwerk verrichten vanuit huis. In de meeste gevallen zal het gaan om het vertalen van documenten, maar het kan ook voorkomen dat je geluidsbestanden ontvangt die je kunt vertalen.

Opleiding als vertaler

Een vooropleiding is niet altijd vereist. Het kan ook zijn dat je door ervaring (bijvoorbeeld door een verblijf in het buitenland of een tweetalige opvoeding) de benodigde kennis en ervaring hebt opgedaan.

Als je de ene taal beter beheerst dan de andere, dan vindt het vertaalwerk meestal plaats vanuit de “vreemde” taal naar de moedertaal.

De opleidingseisen verschillen sterk per soort werk. Voor het vertalen van teksten van websites worden doorgaans geen diploma’s gevraagd, maar volstaat een korte vertaaltest. Maar voor bijvoorbeeld juridisch vertaalwerk is een HBO- of universitaire opleiding vaak een vereiste.

Verdiensten

Het is moeilijk te zeggen hoeveel je precies verdient als vertaler. Sommige bedrijven bieden een vast bedrag per woord. Anderen hanteren een uurtarief.

De hoogte van de verdiensten hangt vooral af van de moeilijkheidsgraad van de tekst. Bij technische, medische en juridische teksten worden andere tarieven gehanteerd dan bij bijvoorbeeld fantasieverhalen.

Verder kan het tarief hoger uitvallen wanneer men de teksten met spoed vertaald wil hebben.

Vacatures

Vertaalwerk vanuit huis wordt slechts mondjesmaat op de grotere vacaturesites aangeboden. De meeste kans op het vinden van een leuke vacature heb je via de websites die speciaal bemiddelen voor freelancers.

Een bekende (Nederlandstalige) website op dit gebied is Fairlingo. Hier werk je samen met een revisor en kun je je vertaalkwaliteiten blijven ontwikkelen.

Op internationale websites is het aanbod aan vertaalwerk groter. Hier zullen echter veel vacatures bij zitten van vreemde talen waar je niet in thuis bent. Toch komen er op bijvoorbeeld Freelancer.com regelmatig interessante vacatures voorbij en loont het de moeite om je bij beide sites in te schrijven.


Geld verdienen met enquetes invullen

1 reactie

  1. Janu Beantwoorden

    Beste,
    Ik ben woonachtig in suriname en zou graag vanwege mijn talen knobbel,mij willwn specialiseren in het vertaalwerk is dat mogelijk?

    Gr.Jani

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.